Amberled

Wanneer in 2004 de gloeilampen worden uitgefaseerd naar aanleiding van nieuwe wetgeving, besluit Marco Post op zolder zelf een spaarlamp te ontwikkelen. Vijftien jaar later levert hij armaturen met zijn bedrijf Maxibel aan verschillende klanten, zoals KLM en Nedtrain. De volgende uitdaging biedt zich al snel aan: ledverlichting ontwikkelen met het effect van natuurlijk licht.

Kwaliteit en maatwerk
Met veel plezier vertelt Maxibel oprichter Marco Post over de historie van zijn bedrijf: 'Ik ben altijd in de verlichting- en armaturenbranche werkzaam geweest. Vooral bij werkgevers die de producten produceerden voor tijdelijke verlichtingsinstallaties. Toen ik in 2004 berichten zag dat de gloeilamp uitgefaseerd zou worden wist ik dat de spaarlamp de toekomst van verlichting zou gaan worden. Het eerste spaarlamp armatuur dat ik bedacht was bestemd voor de scheepsbouw, een niche markt waar goede verlichting noodzakelijk is. De internationale scheepswerf Damen heeft voor verschillende bouwprojecten mijn eerste lampen afgenomen. Hiermee gingen wij van start en tussen 2004 en 2011 hebben wij vanuit onze fabriek in Haarlem een aantal mooie internationale scheepswerven van verlichting mogen voorzien.'

Van spaarlamp naar led-lamp
De led-lampen werden destijds in rap tempo ook van steeds betere kwaliteit, een reden voor Post om hier op door te ontwikkelen en in 2011 zelfs al helemaal op over te stappen. Post: 'Natuur lijk kan men op de Chinese markt goedkopere led-lampen aanschaffen. Maar door het maatwerk dat wij bij Maxibel kunnen leveren haken deze concurrenten af. Maatwerk en kwaliteit zijn de pijlers van ons bedrijf, vooral dat eerste is erg belangrijk voor de klanten die wij inmiddels bedienen.' Bijvoorbeeld de medewerkers van Nedtrain, die werken in treinstellen die een vrij laag plafond hebben. Hiervoor heeft men bij Maxibel een speciaal, laag armatuur ontwikkeld die als werkverlichting wordt gebruikt.

Ook KLM werkt voor het onderhoud van haar vloot met armaturen die speciaal voor hen zijn ontwikkeld, net als Shell. Voor die laatste multinational worden alvorens het reinigen van een olietank van start gaat eerst 580 op maat gemaakte armaturen in de tank opgehangen die de werkzaamheden vergemakkelijken.

Van industriële klanten naar gemeenten
De ervaring van Maxibel is met de oprichting van Amberled overgeheveld van de zakelijke naar de publieke sector.

Tijdens reizen in Europa verbaasde het mij te zien dat de oude gasontladingslampen in steden werden vervangen door kille, witte ledarmaturen. De reden hiervoor is dat je weliswaar producenten in China een opdracht kunt verstrekken, maar dat je die vervolgens ook aan de hand moet nemen om het juiste product te ontwikkelen. Dit is iets wat gemeente ambtenaren en hun onderaannemers niet doen. Hierdoor krijgen zij standaard witte ledarmaturen geleverd.' Dit zorgde ervoor dat de uitvinder en ontwikkelaar in Post werd gestimuleerd. Het resultaat is de Amberled, de door Post zelf ontwikkelde verlichtingsarmatuur, die een amber licht verspreiden, of om met Post te spreken: 'met Amberled heb ik het natuurlijk licht nagemaakt.'

Voor buitengebieden met weinig bebouwing en voor in de natuur is de Amberled een erg mooie oplossing. Het is ook vleermuis- en vogelvriendelijk, want wit led licht is eigenlijk hetzelfde als een vogelverschrikker. Zo werken landelijk opererende aannemers in Nederland en Belgie met vleermuisvriendelijke verlichting, die door ons voor werkterreinen in de natuur zijn ontwikkeld. Maar ook gebouwen kunnen worden aangelicht met Amberled, vertelt Post: 'Als volgende stap zie ik het gebruik van Amberled in retroverlichting, parkverlichting en langs voetpaden. De ontwikkeling van de "nostalgische" armaturen die hiervoor nodig is, dat is een proces waar ik nu al naar uit zie!'

Contact

Marco Post
E. mpost@maxibel.nl
T. 023-3021740
  • Innovaties, kennis en de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van openbare verlichting en techniek in de openbare ruimte.

  • Innovaties, kennis en de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van openbare verlichting en techniek in de openbare ruimte.

  • Innovaties, kennis en de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van openbare verlichting en techniek in de openbare ruimte.

  • Innovaties, kennis en de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van openbare verlichting en techniek in de openbare ruimte.